Merhaba,

“Turkey Beyond Borders: Critical Voices, New Perspectives” başlıklı projemiz duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Ben Pınar Dinç. Lund Üniversitesi’nde akademisyenim. Bu projeyi İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Ömer Turan ve on meslektaşımızdan oluşan danışma kurulu ile beraber yönetiyorum.

Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA), Human Rights Watch (HRW) ve Uluslararası Af Örgütü gibi uluslararası gözlemciler Türkiye’de son dört yılda akademik özgürlüklerin ciddi boyutta sınırlandığını rapor ediyorlar. Kimi akademisyenlere yönelik bir tasfiye süreci var ve akademinin geneline bir korku atmosferi dayatılmaya devam ediyor. “Turkey Beyond Borders: Critical Voices, New Perspectives” başlıklı proje ile amacımız İsveç’teki akademisyenler ile akademik özgürlükleri doğrudan ya da dolaylı biçimde sınırlandırılmış Türkiyeli akademisyenler arasındaki iş birliklerini geliştirmek. Bunu yaparken amaçlarımız arasında:

– Ana akım sosyal bilimler tarafından yeterince yer verilmeyen araştırma ve konular için bir platform sunmak

– Metodolojik milliyetçiliğe mesafeli akademisyenleri buluşturmak

– Sosyal bilimlerde toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusunu vurgulamak

– Dezavantajlı grupları vurgulamak

– İki ülke arasındaki akademik işbirliklerini arttırmak var.

Proje seminerlerden ve bir vodcast serisinden oluşuyor. Proje kapsamında davet ettiğimiz akademisyenler vodcast dediğimiz video konferanslar kaydedecekler. Her vodcast Türkçe ya da İngilizce altyazılı olacak ve hem web sitemizden hem de sosyal medya hesaplarımızdan erişime açılacak.

Proje boyunca demokrasi, çatışma, kimlik, sosyal hareketler ve dış politika temaları çerçevesinde değişik konulara odaklanacağız. Bu projede üretilen vodcast’lerin farklı üniversitelerin lisans ve yüksek lisans derslerinde kullanılmasını umuyoruz. Ayrıca bu vodcast’lerin uzmanlara, STK aktivistlerine ve tartışılan konularla ilgili tüm kişilere hitap edeceğini düşünüyoruz.

Lund Üniversitesi bünyesinde yürütülen bu proje İsveç Enstitüsü tarafından desteklenmekte. Web sitemizi gönüllülük esasıyla tasarlayan Pikan Ajans’a da teşekkür ederiz. Pandemi nedeniyle, planlarımız kısmen değiştirmek zorunda kaldık ve ilk aşamada karşınıza sadece vodcast’ler ile çıkıyoruz. Koşulların imkân vermesi durumunda önümüzdeki Eylül ayında Lund Üniversitesi bünyesinde seminerlere başlamayı umuyoruz.

Lütfen projemizin sosyal medya hesaplarını takip edin. Her türlü soru ve yorumunuz için bize [email protected] ve [email protected] adreslerinden e-posta gönderebilirsiniz.

Dayanışmayla!